Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Sterker nog, de mooie courgettebloem gooien wij – uit een land met een agrarische traditie – gewoon weg. In Italië zijn Fiori di Zucca een delicatesse. Niet alleen een prachtige naam, ook een oogstrelend gerecht. Courgette zijn familie van de komkommer en pompoen. Engelsen noemen het dan ook summer squash. Net als de naaste neven hebben deze vruchten relatief weinig smaak. Wij gebruiken het als vervanger van pasta – in slierten gesneden – of vlees in de pastasaus, om soep van te maken of om te vullen. De niet uitgesproken smaak schijnt wonderwel te combineren met munt, wat in de Noord-Afrikaanse keuken veelvuldig gebeurt.

Courgette of Mergpompoen

De naam courgette komt uit het Frans. Het is het verkleinwoord van courge, wat merg betekent. Officieel mag je courgette in het Nederlands dan ook mergpompoen noemen. Al hoorde ik die naam voor het eerst. Wanneer je de courgette overdwars doorsnijdt, is meteen duidelijk waar die naam vandaan komt. Als je het zachte ‘merg’ met een lepel verwijdert, houd je precies voldoende ruimte over om te vullen met een gemengd mengsel. Zeg maar een pasta-achtige saus. In de de oven, kaas erover en klaar is kees.

Fiori di Zucca

In Italië heet een courgette zucca en de kleinere, smakelijkere variant zuchini. Wanneer de vrucht in bloei is, zit er een prachtige, gele, bijna oranje bloem op. Die is kwetsbaar en wordt in Nederland om logistieke reden praktisch altijd verwijderd. In Italië verwijdert men deze bloem voorzichtig. Gepaneerd en gefrituurd gelden ze als een delicatesse. Een perfecte begeleider van ansjovis. Deze fritelli de fiori di zucca noemt men – om onduidelijke redenen – ook pizzelle di ciurilli. Of in het kort sciurilli. Ze gelden als een specialiteit van Napels en Calabrië. Al lijkt het nog het meest op Japanse tempura.

fiori di zucca
Photo of Cucchiaio.IT
https://www.cucchiaio.it/ricetta/fiori-di-zucca-fritti-in-tempura/

In andere streken vult men de bloemen. Ze heten dan fiori di zucca ripieni. In Lazio – alla Romana – doet men dat met mozzarella en ansjovis. In Ligurie vult men de bloemen met een mengsel van aardappelpuree en groente.