Welbeschouwd heeft Griekenlands bekendste gerecht niet gebracht waar het voor verzonnen is. Hoewel men het in zijn algemeenheid als een klassiek Grieks gerecht beschouwt, is Moussaka bedacht om de de Nationale keuken te moderniseren. De chef Nicholas Tselementes, van het eiland Sifnos, kreeg een klassieke opleiding in Frankrijk. Hij keek neer op de oorspronkelijke keuken van Griekenland. Die vond hij te eenvoudig en boertig. Bovendien wilde hij zijn nationale keuken van Turkse, Romeinse en andere externe invloeden ontdoen. Behalve de Franse, die in zijn hoofd superieur was aan andere keukens. Zo prefereerde hij boter boven de lokale olijfolie.
Francofilie
Op basis van Franse technieken en veelal lokale ingrediënten, probeerde hij rond, de vorige eeuwwisseling, een nieuw Griekse keuken te creëren. Een idee-fixe, dat toch enkele verrassende gerechten opleverde. Zoals pastitsio en moussaka, waarbij de laatste in het buitenland wonderbaarlijk genoeg uitgroeide tot het Nationale gerecht van Griekenland. Eigenlijk is het een variant op de Franse klassieker Hachis Parmentier. Waarbij de aardappelpuree is vervangen door Tselementes’ geliefde Bechamel.
Griekse Tragedie
De tragiek in dit Griekse verhaal is natuurlijk dat Moussaka tegenwoordig met haar 700 calorieën per portie als een culinair relikwie kan worden gezien. Lekker en voedzaam, maar een weinig elegant overblijfsel van een verouderde keuken. Terwijl de Griekse oerkeuken met haar gerechten vol verse seizoensgroenten, moeiteloos aansluiting vindt bij de moderne Westerse levensstijl. Direct van het land en op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Zongedroogde tomaten, olijfolie, Feta, biologische groenten, mezze, ze behoren tot het beste wat Griekenland heeft te bieden. En zijn inmiddels reuzenpopulair, staan hernieuwd in de belangstelling. Denk alleen maar aan alle hype over het Pioppi dieet en het bijhorende kookboek. Deus Ex Machina (of beter apo mêkhanês theos), de Griekse Goden hebben een zwart gevoel voor humor.